• Panel: Alparslan Türkeş Anısına

    Panel: Alparslan Türkeş Anısına

  • Galip Erdem Paneli

    Galip Erdem Paneli

  • Değişen Dünya Düzeninde Türk Milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Yeri

    Değişen Dünya Düzeninde Türk Milletinin ve...

  • Cumhuriyet Döneminde  Türk Hukuk Sistemindeki Gelişmeler

    Cumhuriyet Döneminde Türk Hukuk Sistemindeki...

  • Panel: Cumhuriyetin Kazanımları

    Panel: Cumhuriyetin Kazanımları


“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır”

 
Ana sayfaArşivAnkara Şubesi, Başbuğ Alparslan Türkeş'i vefatının 13. yıldönümünde “Günümüzde Türklüğün Meseleleri” konulu Panelle andı

Ankara Şubesi, Başbuğ Alparslan Türkeş'i vefatının 13. yıldönümünde “Günümüzde Türklüğün Meseleleri” konulu Panelle andı

2010-04-05

İlk konuşmayı yapan, Türk Ocakları Ankara Şubesi Başkanı, Sayın Türkan Hacaloğlu sözlerine, Cumhuriyetimizin kurucusu Yüce Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan bölünmez bütünlüğü için şehit olan aziz şehitlerimizi, milliyetçilik meşalesini siyasi hayatımıza taşıyan, on üç yıl önce ebedi âleme göç eden, Türk milliyetçiliğinin büyük lideri Alparslan Türkeş Bey’i bugün bir kere daha saygı, sevgi ve rahmetle anarak başladı. Merhum Başbuğ’un, ömrünü Türk milletine adamış, Türk fikir, ülkü ve dava adamı yönüyle cumhuriyet tarihimizin yetiştirdiği nadir devlet ve siyaset adamlarından birisi olduğunu vurgulayan Sayın Hacaloğlu, onun aynı zamanda, cesur bir asker ve etkili bir siyasetçi olarak, fikir ve siyaset dünyamızda öne çıkmış unutulmaz bir lider olduğunu vurguladı. Hacaloğlu ayrıca, Merhum Başbuğ’un, bütün hayatı boyunca,  Türk milliyetçiliği fikrine canlı ve dinamik bir hareket kazandırarak, Atatürk’ten sonra küllenen Türk milliyetçiliği fikrini yeniden alevlendirdiğini ve milliyetçilik meşalesini gelecek nesillere emanet ettiğini belirtti. Alparslan Türkeş, sadece Türkiye’de değil Türklerin yaşadığı bütün coğrafyalarda etkisini göstermiş, son yüzyılın önemli şahsiyetlerinden biri olarak tarihte iz bırakan liderler arasında yerini almış ve dünya Türklüğünün gurur abidesi olmuştur. Salondaki ülkücü gençliğe de seslenen Sayın Hacaloğlu, Başbuğ’un “Gençler, hepiniz birer Türk bayrağısınız, bayrağı kirletmeyin, lekelemeyin, yere düşürmeyin.”şeklindeki vasiyetini de bir kez daha hatırlattı.

Konuşmasının ikinci bölümünde ise Sayın Hacaloğlu, son zamanlarda toplumun değer yargıları ile devletin değer yargılarının çatışma içine sürüklenmek istediğine dikkat çekti. Ayrıca, yıllardır yabancı kültür ve ideolojilerin etkisi altındaki bir kısım basın, medya; milli benliğimizden kopmuş sözde aydın ve idareciler kadrosunun, yanlış teşhis ve tedbirleri yüzünden, milletimiz ve devletimizin, 21. yüzyılın ilk yarısında tarihimizin en buhranlı ve en kritik dönemlerinden birini yaşamakta olduğunu da vurgulayarak, Türk devletinin asli kurucusu olan Türklüğün tartışılır hâle geldiğini belirtti.

Protokol konuşmasında ikinci sırayı, MHP Ankara Milletvekili Sayın Tuğrul Türkeş aldı. Sayın Türkeş konuşmasında, Türk Ocakları Ankara Şubesi’nin, Merhum Türkeş anısına düzenlenen panele katılmış olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, Sayın Türkeş’in burada anılmasının, fâni olan her insana nasip olamayacağını vurguladı. Sayın Tuğrul Türkeş,  konuşmasının başında rahmetli babasının, hayatındaki ilginç noktalara değinerek, bu noktalardan önemli gördüğü iki husussu dile getirdi. Birincisi, Rahmetli Başbuğ’un Mareşal Fevzi Çakmak Paşa’nın direktifi ile Kara Harp Okuluna girmesidir. İkinci husus ise, 1938 yılında Kara Harp Okulundan mezun olan Rahmetli Türkeş’in, henüz genç bir teğmen iken Atatürk’ün vefatı sonrasında, Ankara’da mezarının başında nöbet tutmasıdır. Sayın Türkeş ayrıca, Atatürk’ün fikirlerinin daha sonra babasının, siyasi hayatına ışık tuttuğunu belirtti. Konuşmasının ikinci bölümünde Türk milliyetçiliğinin meselelerine değinen Sayın Tuğrul Türkeş, Türk Milliyetçiliğinin başlangıcının Mareşal Fevzi Çakmakla başladığını belirtti. Ayrıca, Milliyetçi Hareket’in değişik adlar altında, Türkiye’nin tek sivil Milliyetçi hareket olduğunu vurguladı. Rahmetli Türkeş’in askerlik hayatının yirmi iki yıl sürdüğünü vurgulayan Sayın Türkeş, Başbuğ Türkeş’in, otuz sekiz yıllık siyasi hayatında, hem asker hem de siyasi kimliği ile ömrünün sonuna kadar Türk milletine hizmet ettiğini vurguladı.

Anma programımızın panel bölümünde, alanında Türkiye’nin önde gelen hocaları söz aldı. Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun’un yaptığı panelde sırasıyla, Prof. Dr. Mustafa Kafalı, Doç Dr. Hasan Ali Karasar, Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran ve Prof. Dr. Eşem Atay, panel konuları ile ilgili söz aldılar. İlk konuşmacımız Prof. Dr. Mustafa Kafalı “Türklerde Lider ve Liderlik” konulu konuşmasında, Türklerin liderlik vasfını, tarihin çok eski dönemlerinden günümüze kadar örneklerle açıkladı. Oğuz Kağan’dan başlayarak, Ziya Gökalp, Hüseyin Nihal Atsız, Hüseyin Namık Orkun, Orhan Şaik Gökyay gibi milliyetçi camianın mefkûre insanlarını anlatan Sayın Prof. Dr. Kafalı ayrıca, rahmetli Başbuğ ile Türk milliyetçiliği davasında, yaşadıkları dönemde karşılaştıkları güçlükleri, acı-tatlı anları salondaki misafirlerle paylaşarak, Türkeş’in bir dava adamı olarak liderlik yönü üzerinde durdu.

İkinci konuşmacımız, Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Ali Karasar ise “ Türk Dünyası ve Türkiye” adlı sunumunu yaptı. Konuşmasında, ağırlıklı olarak Türk Dünyası’nın problemlerinden bahseden Sayın Karasar, bu konuda Türk milliyetçilerinin, Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını kazandıkları dönemlerde başvurulan kişiler olduğunu vurguladı. Son yirmi yılda “Türk Birliği”ni geliştirme hareketleri üzerinde de duran konuşmacımız, ağrılıklı olarak bağımsız Türk cumhuriyetlerinin kendi aralarında yaptıkları işbirliği zirvelerini de salondaki dinleyicilerin dikkatine sundu.

Panelimizde üçüncü sırada söz alan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Sayın Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran da “Günümüzde Milli Birlik” konulu konuşmasını yaptı. Konuşmasına, Rahmetli Başbuğ’u anarak başlayan Prof. Dr. Taşkıran, Alparslan Türkeş’in sadece Türk milliyetçiliğinin değil, onun tüm Türk dünyasının lideri olduğunu vurgulayarak, Rahmetli Başbuğ’un, Türk’e Türklüğünü öğreten bir lider olduğunu vurguladı.

Son konuşmacımız, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Sayın Prof. Dr. Eşem Atay  “Türk Devletinde Anayasa Problemi”ni dinleyicilerimizle paylaştı. Prof. Dr. Atay, konuşmasında Rahmetli Başbuğ’u anma toplantısında konuşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Anayasa hukukçusu sıfatıyla, ağırlıklı olarak Türkiye’nin cumhuriyetten günümüze yaptığı Anayasalardan bahsederek, günümüzdeki Anayasa tartışmalarını değerlendirdi.

Panelimiz dinleyicilerden gelen soruların cevaplanmasıyla sona erdi.

Paylaş

O Sadece Mustafa Kemal Değil, O TÜRK’ÜN ATASI ATATÜRK’TÜR

Türk milletinin ve mazlum milletlerin kötü talihini değiştiren üstün kişiliği ile çağa damgasını vuran büyük önder ATATÜRK’Ü aramızdan ayrılışının 83.Yıl dönümünde minnet ve saygıyla anıyoruz.

Tarihte bin yılda bir gelebilecek üstün nitelikli devlet ve fikir adamı ne mutlu ki Türklüğün en zor günlerinde bizim milletimize nasip oldu. O’nun üstün devlet ve fikir adamlığı sayesinde vahşi Batının “hasta adam” olarak nitelendirdiği Osmanlı Devleti’nin külleri arasından bugünün güçlü modern Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu cumhuriyetin evlatları olarak da biz bağımsız lâik ve demokratik Türk devletini kanımızın son damlasına kadar koruyup yaşatacağımıza and içmişiz…

Vatanı, milleti, namusu, şan ve şerefi için hayatını feda etmekten çekinmeyen, yolundan ve sözünden dönmeyen, vatan yaptığı her yerde, ilim ve kültür meşalesini tutuşturan insan Türk’tür. İşte o Atatürk’tü.

Gazi Mustafa Kemal “Ne mutlu Türküm diyene” diyerek özünü bu sözle ifade etmiştir. 

Büyük adamlar ancak büyük milletin bağrından çıkar. Bir düşünürümüz ‘’Türk Milletinin portresini sadakatle çiziniz o zaman Atatürk’ün portresini çizmiş olursunuz’’ der.

O çok özel bir şahsiyetti. Çünkü O şahsi ihtiraslarını millet yolunda hizmet gayesine veren bir Türk’tür.

O Kişi oğlu kişi değil, bir ülkü bir düşünce sistemi medeni hayatın gücü kaynağıdır.

O insanlık idealine aşık, faziletin timsali, karanlığa düşmüşlerin ümit ışığı ve meşalesidir. Çekin ellerinizi Atatürk’ümüzün üzerinden onu sağa sola götürmeyin. Onun adını ucuz politikalarınızla kirletmeyin. Çünkü O milli dehânın tam Kemâlidir. Türk’ün hem celâli hem cemalîdir.

 Asırlar boyunca hür yaşamış bu milletin gözü pek alnı açık vicdanı temiz Türk! Atatürk.

Vurunca kılıç kesmeyen, bir acı sözle devrilen zalimlerin başına balyoz, acizlerin derdine derman kaya gibi sert, ipek kadar yumuşak, insanlık tarihinin onuru Türk! Atatürk.

Omuzuna attığın gurbet heybesiyle dağlara, ovalara, vadilere medeniyet tohumlarını eken, geçtiğin her yerde uyuyan insanları uyandıran, aydınlığa kavuşturan Türk! Atatürk

“Bir gün İstiklâl ve Cumhuriyetine kast eden düşmanlar bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olur” demiştin.

Cumhuriyeti emanet ettiğin Türk Gençliği galibiyetin mümessili olarak Vatanı böldürüp bayrağını asla indirmeyecektir…

İktidarda olup gaflet ve delalet içinde onları uyandıracak, Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini daima koruyacak milletine ve devletine sahip çıkmak en büyük ülküsü ve ideali olacaktır. Her şeye rağmen bil ve inan ki Türk milletinin düzenini bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Birlik ve beraberliğimize gölge düşürmek isteyenlere asla müsaade edilmeyecektir.

“Tefrika girmeden bir millete düşman giremez

Toplu vurdukça yürekler onun top sindiremez.

Sahipsiz olan bir vatanın batması haktır.

Sen sahip olursan bu batan batmayacaktır.”

Aziz Atatürk kurduğun son Türk Devletini ecdadımızın son yadigarını aziz vatanımızı bölmek parçalamak isteyenlere arkanda bıraktığın Türk Gençliği asla müsaade etmeyecektir. Ellerine tutuşturduğun ilim, irfan meş’alesini söndürmeden ebediyete kadar taşıyacağına inanıyorum. Naçiz vücudun toprak oldu ama Türk devleti milletiyle sonuna kadar yaşayacaktır. Mehmetçik nöbetini tutuyor, vatanını kahramanca savunuyor. Rahat uyu Atam.

O Türklüğün eşsiz lideri Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi bir kere daha rahmet, minnetle anıyorum. Ruhları şâd olsun.

Türkan HACALOĞLU

Ankara Türk Ocağı Başkanı

İSTİKLÂL MARŞI KABULU

Yayınlar

Sosyal medya