• Galip Erdem Paneli

    Galip Erdem Paneli

  • Değişen Dünya Düzeninde Türk Milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Yeri

    Değişen Dünya Düzeninde Türk Milletinin ve...

  • Cumhuriyet Döneminde  Türk Hukuk Sistemindeki Gelişmeler

    Cumhuriyet Döneminde Türk Hukuk Sistemindeki...

  • Panel: Cumhuriyetin Kazanımları

    Panel: Cumhuriyetin Kazanımları

  • Konferans: Cumhuriyet Dönemi Eğitim Politikaları

    Konferans: Cumhuriyet Dönemi Eğitim Politikaları


“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır”

 
Ana sayfaArşivAnkara Şubesi Türk Sanat müziği Konseri düzenledi

Ankara Şubesi Türk Sanat müziği Konseri düzenledi

2013-05-25

Müzikli toplantının açış konuşmasında;
Şube Başkanı Türkân Hacaloğlu özetle şunları söyledi.     
Türk Ocağı olarak 1925 de temeli atılan, 1927 yılın da Atatürk tarafından hizmete açılan,geçen yıl Genel Merkez olarak 100.yılımız, bu günde Ankara Şubesi olarak  90. Yılımızı  sizlerle birlikte kutlamakta büyük onur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.Atatürk Adana Türk Ocağın’da yaptığı bir konuşmasında “Türk’ün Ocağını Söndürenlerin Ocağı Sönsün”demişti.Bu ocak sönmeyecek Atam, senin ışığınla sonsuza kadar parlayacak.Çünkü  Sizin emrinizle temeli atılan şu anda havasını teneffüs ettiğimiz Türk’ün Ocağı olarak hizmet veren  bu kutsal binanın yapımını  mimarı Arif Hikmet Koyunoğlu kendi ağzından şu şekilde anlatıyordu.“Binanın inşasına 21 Eylül 1925 tarihinde başlamış ve 18 ayda tamamlamıştım. Ankara'da ilk betonun kullanıldığı bu binayı, Mustafa Kemal 18 ayda tamamlamamı emir buyurmuştu. Ayrıca, 'Binanın inşaatının her şeyinde yalnız Türkler çalışacak, yabancılar hiçbir yerinde görev almayacak,' dediler. Ne yazık ki, o günlerde teknik elemanların ve ustaların büyük bir bölümü yabancı kökenli idiler. Türk ustaların çoğu Kurtuluş Savaşı'nda görev almış, çoğu şehit olmuş ya da sakat kalmışlardı. Ben de mezar işçiliğinde çalışan ne kadar mermerci, taşçı varsa onları Ankara'da topladım. Sadece Türk Ustaların alın teriyle abideleştirilen bu gün Resim Heykel Müzesi olarak hizmet veren ve Türk Ocaklılar için kutsal olan bu çatı altında hem Atatürk’ün, Türk Ocaklılarla birlikte kurduğu Devletimizin, hem Ankara Şubesinin 90 .yılını kutlamak için tertip ettiğimiz bu programı düzenlememizde bizlere katkı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve hizmeti geçenlere şahsım ve camiamız adına teşekkür ediyorum.

Sayın Aziz Davetliler, Sevgili Gençler,
Türk Ocakları ilim ve kültür yuvasıdır, irfan yuvasıdır,siyaset dışı faaliyet yapar,ama Türk Ocaklarında yetişenler siyasette yer almaz diye bir hüküm de yoktur.  Geçmişte olduğu gibi, bu gün de devlet kademelerinde görev alanların pek çoğu Türk Kültürünün işlendiği Türk Ocaklarından feyz alarak yetişmişlerdir.
Bugün de Türk Ocakları şubelerinde pek çok üniversite gençliği konularında uzman kişilerin verdiği konferans ve seminerlerden faydalanmakta, geleceğin ilim adamı, siyaset adamı,iş adamı ve bürokratı olarak  milletine hizmet için Türkiye’nin her tarafında görev alacaklardır. Ayrıca Türk Ocakları kuruluş amacına uygun olarak,geçmişte olduğu gibi bugün de sürdürdüğü faaliyetler içinde kültürümüzün bir parçası olan müziğimize sahip çıkıp onu yaşatmaktır. Şubemiz de istekli gençlerimize isteğine göre, güzel konuşma ve hitabet kursu, saz kursu gibi kurslar verilmektedir.  

Bizi biz yapan temel taşlardan birisi güzel lisanımız Türkçemiz ise, en önemli başka bir tanesi de ruhumuzun gıdası müziğimizdir. Nasıl ki marşlarımız milli duygularımızı harekete geçiriyorsa, müziğimizin bir parçası olan Türk sanat müziğinde de, biz duygularımızı yaşıyoruz, onlarla gülüyor onlarla ağlıyoruz. Bu değerlerimizi kaybetmemek onları korumak önemlidir ama daha da önemlisi, gençlerimize çocuklarımıza, milletçe beraberliğimizi güçlendiren gönül telimizi titreten mısra ve ezgilerin bize hissettirdiği güzel duyguları aktarabilmektir. Tertiplediğimiz bu konser sayesinde çocuklarımız ve gençlerimizle Türk sanat müziğimizin nadide eserlerini dinleme zevkini paylaşacağız diye ümit ediyorum. Bu anlamlı günde bizlere sesi ve sazıyla Türk Sanat  müziğini yaşatacak olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Türk Sanat Müziği Korosu ses ve saz Sanatçılarına huzurunuzda Türk Ocakları Ankara Şubesi ve Türk Ocaklılar adına teşekkür ediyorum.    
Her köşesinde Türk’ün izleri bulunan bu kutsal Türk Ocağı çatısı altında Türklüğümden gurur duyarak Ne Mutlu Türküm diyorum ve, “Ne Mutlu Türküm Diyene”.     

Daha sonra Türk Ocakları Genel Başkanı Prof.Dr.Sayın Mehmet Öz yaptığı konuşmasındabir asırı geride bırakanTürk Ocakları’nın bugün varlığını devam ettiren en eski sivil toplum kuruluşu olduğunu,amacının dün olduğu gibi bugünde Türk varlığını ve Türk kültürünü muhafaza ederek yaşattığını,bununiçin de şubelerin gayretleriyle faaliyetlerini yurt genelinde yaygınlaştırdığını ifade etmiştir.   

Çok sayıda izleyicinin katıldığı konserdeİstanbul şarkıları temalı bir program hazırlanmış ve şarkılara Ocaklılar coşkulu bir şekilde eşlik etmişlerdir. Konser bitiminde Genel Başkanımız Prof. Dr Mehmet ÖZ ve Ankara Şube Başkanımız Türkan Hacaloğlu, Ocaklılara yaşattıkları bu güzel gün anısına Koro Şefi Haluk Demiröz’e teşekkür çiçeği taktim etmişlerdir.

Paylaş

O Sadece Mustafa Kemal Değil, O TÜRK’ÜN ATASI ATATÜRK’TÜR

Türk milletinin ve mazlum milletlerin kötü talihini değiştiren üstün kişiliği ile çağa damgasını vuran büyük önder ATATÜRK’Ü aramızdan ayrılışının 83.Yıl dönümünde minnet ve saygıyla anıyoruz.

Tarihte bin yılda bir gelebilecek üstün nitelikli devlet ve fikir adamı ne mutlu ki Türklüğün en zor günlerinde bizim milletimize nasip oldu. O’nun üstün devlet ve fikir adamlığı sayesinde vahşi Batının “hasta adam” olarak nitelendirdiği Osmanlı Devleti’nin külleri arasından bugünün güçlü modern Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu cumhuriyetin evlatları olarak da biz bağımsız lâik ve demokratik Türk devletini kanımızın son damlasına kadar koruyup yaşatacağımıza and içmişiz…

Vatanı, milleti, namusu, şan ve şerefi için hayatını feda etmekten çekinmeyen, yolundan ve sözünden dönmeyen, vatan yaptığı her yerde, ilim ve kültür meşalesini tutuşturan insan Türk’tür. İşte o Atatürk’tü.

Gazi Mustafa Kemal “Ne mutlu Türküm diyene” diyerek özünü bu sözle ifade etmiştir. 

Büyük adamlar ancak büyük milletin bağrından çıkar. Bir düşünürümüz ‘’Türk Milletinin portresini sadakatle çiziniz o zaman Atatürk’ün portresini çizmiş olursunuz’’ der.

O çok özel bir şahsiyetti. Çünkü O şahsi ihtiraslarını millet yolunda hizmet gayesine veren bir Türk’tür.

O Kişi oğlu kişi değil, bir ülkü bir düşünce sistemi medeni hayatın gücü kaynağıdır.

O insanlık idealine aşık, faziletin timsali, karanlığa düşmüşlerin ümit ışığı ve meşalesidir. Çekin ellerinizi Atatürk’ümüzün üzerinden onu sağa sola götürmeyin. Onun adını ucuz politikalarınızla kirletmeyin. Çünkü O milli dehânın tam Kemâlidir. Türk’ün hem celâli hem cemalîdir.

 Asırlar boyunca hür yaşamış bu milletin gözü pek alnı açık vicdanı temiz Türk! Atatürk.

Vurunca kılıç kesmeyen, bir acı sözle devrilen zalimlerin başına balyoz, acizlerin derdine derman kaya gibi sert, ipek kadar yumuşak, insanlık tarihinin onuru Türk! Atatürk.

Omuzuna attığın gurbet heybesiyle dağlara, ovalara, vadilere medeniyet tohumlarını eken, geçtiğin her yerde uyuyan insanları uyandıran, aydınlığa kavuşturan Türk! Atatürk

“Bir gün İstiklâl ve Cumhuriyetine kast eden düşmanlar bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olur” demiştin.

Cumhuriyeti emanet ettiğin Türk Gençliği galibiyetin mümessili olarak Vatanı böldürüp bayrağını asla indirmeyecektir…

İktidarda olup gaflet ve delalet içinde onları uyandıracak, Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini daima koruyacak milletine ve devletine sahip çıkmak en büyük ülküsü ve ideali olacaktır. Her şeye rağmen bil ve inan ki Türk milletinin düzenini bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Birlik ve beraberliğimize gölge düşürmek isteyenlere asla müsaade edilmeyecektir.

“Tefrika girmeden bir millete düşman giremez

Toplu vurdukça yürekler onun top sindiremez.

Sahipsiz olan bir vatanın batması haktır.

Sen sahip olursan bu batan batmayacaktır.”

Aziz Atatürk kurduğun son Türk Devletini ecdadımızın son yadigarını aziz vatanımızı bölmek parçalamak isteyenlere arkanda bıraktığın Türk Gençliği asla müsaade etmeyecektir. Ellerine tutuşturduğun ilim, irfan meş’alesini söndürmeden ebediyete kadar taşıyacağına inanıyorum. Naçiz vücudun toprak oldu ama Türk devleti milletiyle sonuna kadar yaşayacaktır. Mehmetçik nöbetini tutuyor, vatanını kahramanca savunuyor. Rahat uyu Atam.

O Türklüğün eşsiz lideri Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi bir kere daha rahmet, minnetle anıyorum. Ruhları şâd olsun.

Türkan HACALOĞLU

Ankara Türk Ocağı Başkanı

İSTİKLÂL MARŞI KABULU

Yayınlar

Sosyal medya