• Galip Erdem Paneli

    Galip Erdem Paneli

  • Değişen Dünya Düzeninde Türk Milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Yeri

    Değişen Dünya Düzeninde Türk Milletinin ve...

  • Cumhuriyet Döneminde  Türk Hukuk Sistemindeki Gelişmeler

    Cumhuriyet Döneminde Türk Hukuk Sistemindeki...

  • Panel: Cumhuriyetin Kazanımları

    Panel: Cumhuriyetin Kazanımları

  • Konferans: Cumhuriyet Dönemi Eğitim Politikaları

    Konferans: Cumhuriyet Dönemi Eğitim Politikaları


“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır”

 
Ana sayfaAnkara şubesiVefatının 4. Yılında Prof. Dr. Turan Yazgan Anısına Bağımsızlıklarının 25. Yılında Türk Cumhuriyetleri

Vefatının 4. Yılında Prof. Dr. Turan Yazgan Anısına Bağımsızlıklarının 25. Yılında Türk Cumhuriyetleri

2016-09-29

     

Türk Ocakları Ankara Şubesi ile Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu'nun birlikte düzenlemiş olduğu “Vefatının 4. Yılında Prof. Dr. Turan Yazgan Anısına Bağımsızlıklarının 25. Yılında Türk Cumhuriyetleri” adlı panel 29 Kasım 2016 tarihinde Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 75. Yıl Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunmasının ardından kürsüye davet edilen Türk Ocakları Ankara Şubesi Başkanı Türkan Hacaloğlu açılış konuşmasında günün anlam ve öneminden bahsederken Prof. Dr. Turan Yazgan'ın adına uygun bir şahsiyet olduğunu ve onun ideallerinin yaşatılmaya devam edildiğini de önemle vurgulayan Hacaloğlu’nun konuşması özetle:        

Bazı insanları anlatmak zordur. Kendilerini öne çıkarmazlar. İmkân ve fırsatları varken, şahsî hırs peşinde koşmazlar; servet saman edinmezler. Nefisleri için değil, fikirleri, davaları için yaşarlar. İmkân ve fırsatlar peşinde koşmazlar, idealleri için imkân ve fırsat yaratırlar. Bunların nefisleri değil, gönülleri zengindir.

Üzerinde oturduğumuz coğrafyayı vatan yapanlar, böylesine fikir ve dava sahibi insanlardır. Biz onlara alperen diyoruz. Türk milletine vatan kazandıran alperenler, Orta Asya’dan, ata yurdundan gelmişlerdi. Günümüzde, alperenlerimizin torunları, atalarının yurduna, bu sefer vatan kazanmak için değil, Türklük şuurunu diriltmek için sefere çıktılar.Çağdaş alperenlerimizin başında, hiç şüphesiz Turan Yazgan geliyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra. Türk illerine sefere çıkmıştır. Ata yurtlarına ilim ateşiyle girmek gerektiğine inanıyordu. Öyle de yaptı. Hiç tereddüt etmeden yola düştü. Bütün istediği, içinde alev gibi yanan Türklük ateşini, ata yurdundaki millettaşlarına taşımak için sefere çıktı.

          Turan Hoca, ismi ile müsemma bir Türk aydını idi. Ömrünü Türk birliğinin gerçekleşmesine hasretmişti. Onun için Turan ülküsü nazlı bir gelin değil, ocağında Türklük sevdasının yandığı ulu bir otağdı.

          Emeline erişmek için, çıkarcı destekçilerden medet ummadı. Arkasında devlet yoktu, çantasında himmet yoktu, cebinde de zimmet yoktu. Kimsesiz değildi, fakat kimisi de çoğu zaman destek görmediği gibi, köstek olanları çoktu.

          Ne olursa olsun, Turan Hocanın yaktığı ateş, birçokları görmek istemezse dahi, Turan semalarının altında Kutup Yıldızı gibi parlamaktadır. Bize düşen bu ateşi harlatmaktır. O zaman Turan Hocanın ruhu, ebediyen huzur içinde uyuyacaktır.

          Çağımızın alpereni Turan Yazgan, Türklük için yaşadı, Türklük için öldü. Mustafa Kemal Atatürk ‘’ Milletin efendisi, ona hizmet edendir’’ der. Aziz Milletimiz kendisine hizmet edeni hiç bir zam an unutmamıştır, Turan Yazgan’ı da unutmayacaktır. Yazgan, Türklüğün gurur sayfasında ilelebet Kutup Yıldızı gibi parlayacaktır. Ruhu şad olsun. Mekânı cennet olsun.Bozkurt’un kıvılcım saçan gözlerinin Altaylarda bize yol göstereceği ümidiyle sizleri saygı ile selâmlarım.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

***************************

           

 

           Ardından teşrifleriyle programı onurlandıran Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Durmuş kürsüye davet edildi. Prof. Dr. İlhami Durmuş Türk Ocakları Ankara Şubesi ile Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu'na gerçekleştirilen etkinlik için teşekkür etti. Türkan Hacaloğlu ve Prof. Dr. İlhami Durmuş'un konuşmaları salonda büyük bir coşku ile alkışlandı.Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Turan Yazgan'ın kurucusu olduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın hazırlamış olduğu Turan Yazgan'ın hayatını konu alan kısa belgesel izletildi. Gençlik yıllarından ölümüne kadar yaptığı işleri, Türk Dünyası'na olan hizmetlerini içeren belgesel salondaki dinleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Belgeselin ardından etkinliğin panel kısmına geçildi. Paneli yönetmek üzere davet edilen Prof.Dr. Abdullah Gündoğdu; A. Yağmur Tunalı, Prof. Dr. Konuralp Ercilasun veDoç. Dr. Tümen Somuncuoğlu'nu takdim etti.

        

          Panel, A. Yağmur Tunalı’nın Prof. Dr. Turan Yazgan ile yaşadığı anılarından bahsederek başladığı konuşmasında, Turan Yazgan'ın hayatından, ideallerinden, Türk Dünyası'na bakış açısından örnekler vererek Türk Dünyası kavramını ilk kez onun kullandığına daişaret etti

 A. Yağmur Tunalı “Prof. Dr. Turan Yazgan'ın ideallerini tek bir cümleyle öözetlemek gerekirse o da “Nerede bir Türk varsa ona ulaşacağız” sözüdür. Diyerek konuşmasını bitirdi.

         Ardından Prof. Dr. Abdullah GündoğduTürkiye’nin Türk Cumhuriyetleri'ni tanıma sürecinden bahsetti. Türkiye'nin bu konudaki yaklaşımını ve dönemin hükümetinin tutumlarına dikkat çeken Gündoğdu, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Kazakistan Devlet Başkanı Nur sultan Nazarbayev arasındaki sıcak ilişkilerin gelecekteki Türk Dünyası ilişkilerine de zemin hazırladığını vurguladı. “Türkiye, Türk Cumhuriyetleri'ni ilk tanıyan ülke olma ayrıcalığını elinde bulunduruyordu. Türkiye 9 Kasım 1991 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu ve böylece süreç başladı. Ardından Bağımsız Devletler Topluluğu'nun kurulmasıyla Sovyetler Birliği resmen dağılmış oldu ve Türkiye bütün Türk Cumhuriyetleri'ni tanıdı. Böylece Türkiye muhasara altında geçen bu dönemi muvaffakiyetle tamamlamış oldu." Diyerek konuşmasını bitirdi.

         Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu'nun konuşmalarının ardından Prof. Dr. Konuralp Ercilasun, 11 Eylül sonrası Türk Cumhuriyetleri, Şangay İşbirliği Örgütü ve Kırgızistan'daki ekonomik krizden bahsetti. 11 Eylül saldırıları sırasında Çin'de bulunun Prof. Dr. Konuralp Ercilasun kendi gözlemlerini de ekleyerek bu saldırıların Şangay İşbirliği Örgütü içerisinde çatırdamalara sebep olduğunu belirtti. Bağımsızlık sürecinin karşı taraftan nasıl göründüğüne dikkat çeken Ercilasun, bağımsızlıktan 15 yıl sonra bir Kazak parlementer ile görüşmesini dinleyicilerle paylaştı. Kazakistan'ın bağımsızlığını ilan etmesi üzerine Turgut Özal'dan gelen "Bağımsızlığınızı tanıyoruz." şeklindeki bir telgrafla bağımsızlık sürecinin orada bayram havasına dönüştüğünü ve psikolojik bariyerin yıkıldığını dile getirdi.

         Panelin son konuşmasını Doç. Dr. Tümen Somuncuoğlugerçekleştirdi. Tümen Somuncuoğlu konuşmasında Türk Cumhuriyetleri'nin gelecekteki yerine dikkat çekti. Prof. Dr. Turan Yazgan için “O bir idealistti ama kendine idealist değil, dışarıya dönük, harekete geçmiş bir insandı. ’diyen Somuncuoğlu Türk milletlerinin birbirlerinin kültürlerini çok iyi tanıması gerektiğini vurgularken Türkistan coğrafyasındaki iş birliğinin bütün Türk Dünyası için faydalı olacağını belirtti. Çoğunluğu gençlerden oluşan kalabalık dinleyici katılımının olduğu toplantı soru cevaplardan sonra sona erdi.

         Panelin sona ermesiyle konuşmacılara plaket takdimi yapıldı.

 

                                  

 

 

Paylaş

O Sadece Mustafa Kemal Değil, O TÜRK’ÜN ATASI ATATÜRK’TÜR

Türk milletinin ve mazlum milletlerin kötü talihini değiştiren üstün kişiliği ile çağa damgasını vuran büyük önder ATATÜRK’Ü aramızdan ayrılışının 83.Yıl dönümünde minnet ve saygıyla anıyoruz.

Tarihte bin yılda bir gelebilecek üstün nitelikli devlet ve fikir adamı ne mutlu ki Türklüğün en zor günlerinde bizim milletimize nasip oldu. O’nun üstün devlet ve fikir adamlığı sayesinde vahşi Batının “hasta adam” olarak nitelendirdiği Osmanlı Devleti’nin külleri arasından bugünün güçlü modern Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu cumhuriyetin evlatları olarak da biz bağımsız lâik ve demokratik Türk devletini kanımızın son damlasına kadar koruyup yaşatacağımıza and içmişiz…

Vatanı, milleti, namusu, şan ve şerefi için hayatını feda etmekten çekinmeyen, yolundan ve sözünden dönmeyen, vatan yaptığı her yerde, ilim ve kültür meşalesini tutuşturan insan Türk’tür. İşte o Atatürk’tü.

Gazi Mustafa Kemal “Ne mutlu Türküm diyene” diyerek özünü bu sözle ifade etmiştir. 

Büyük adamlar ancak büyük milletin bağrından çıkar. Bir düşünürümüz ‘’Türk Milletinin portresini sadakatle çiziniz o zaman Atatürk’ün portresini çizmiş olursunuz’’ der.

O çok özel bir şahsiyetti. Çünkü O şahsi ihtiraslarını millet yolunda hizmet gayesine veren bir Türk’tür.

O Kişi oğlu kişi değil, bir ülkü bir düşünce sistemi medeni hayatın gücü kaynağıdır.

O insanlık idealine aşık, faziletin timsali, karanlığa düşmüşlerin ümit ışığı ve meşalesidir. Çekin ellerinizi Atatürk’ümüzün üzerinden onu sağa sola götürmeyin. Onun adını ucuz politikalarınızla kirletmeyin. Çünkü O milli dehânın tam Kemâlidir. Türk’ün hem celâli hem cemalîdir.

 Asırlar boyunca hür yaşamış bu milletin gözü pek alnı açık vicdanı temiz Türk! Atatürk.

Vurunca kılıç kesmeyen, bir acı sözle devrilen zalimlerin başına balyoz, acizlerin derdine derman kaya gibi sert, ipek kadar yumuşak, insanlık tarihinin onuru Türk! Atatürk.

Omuzuna attığın gurbet heybesiyle dağlara, ovalara, vadilere medeniyet tohumlarını eken, geçtiğin her yerde uyuyan insanları uyandıran, aydınlığa kavuşturan Türk! Atatürk

“Bir gün İstiklâl ve Cumhuriyetine kast eden düşmanlar bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olur” demiştin.

Cumhuriyeti emanet ettiğin Türk Gençliği galibiyetin mümessili olarak Vatanı böldürüp bayrağını asla indirmeyecektir…

İktidarda olup gaflet ve delalet içinde onları uyandıracak, Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini daima koruyacak milletine ve devletine sahip çıkmak en büyük ülküsü ve ideali olacaktır. Her şeye rağmen bil ve inan ki Türk milletinin düzenini bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Birlik ve beraberliğimize gölge düşürmek isteyenlere asla müsaade edilmeyecektir.

“Tefrika girmeden bir millete düşman giremez

Toplu vurdukça yürekler onun top sindiremez.

Sahipsiz olan bir vatanın batması haktır.

Sen sahip olursan bu batan batmayacaktır.”

Aziz Atatürk kurduğun son Türk Devletini ecdadımızın son yadigarını aziz vatanımızı bölmek parçalamak isteyenlere arkanda bıraktığın Türk Gençliği asla müsaade etmeyecektir. Ellerine tutuşturduğun ilim, irfan meş’alesini söndürmeden ebediyete kadar taşıyacağına inanıyorum. Naçiz vücudun toprak oldu ama Türk devleti milletiyle sonuna kadar yaşayacaktır. Mehmetçik nöbetini tutuyor, vatanını kahramanca savunuyor. Rahat uyu Atam.

O Türklüğün eşsiz lideri Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi bir kere daha rahmet, minnetle anıyorum. Ruhları şâd olsun.

Türkan HACALOĞLU

Ankara Türk Ocağı Başkanı

İSTİKLÂL MARŞI KABULU

Yayınlar

Sosyal medya